Ouroboros, kendi kuyruğunu yiyen Ejderha-Yılan. 14.yy. Altın Ordu ve Timur Dönemi para üzerindeki aynı sembolizm. Yalnız bir farkla, Türkler Kurt-Ejder İkonografisi kullanmışlar.
Ouroboros Sonsuz Zaman Döngüsünü sembolize eder. Çok değerli Emel Esin'e göre; Türk mitoloji ve kozmoloji düşüncesinde Ejderha önemli bir yer tutar. Gerek sözlü kültürde ve gerekse ikonografik sanat eserlerinde sıklıkla karşımıza çıkar. Ejderhanın Türkçe karşılığı “Evren”’dir. “Evren” kelimesi “Eviren” yani “Çeviren” anlamındadır. (Çeviren-Eviren-Evren) Türkler, gökyüzünün döngüsünü “Ejderha” ile ilişkilendirmişler, Ejderhayı “Zaman Tanrısı” olarak görmüş ve evreni evirdiğine inanmışlardır. “Evren” kavramı, daha sonra kozmos’u ifade etmek için kullanılmıştır. Aynı şekilde “Büke” ya da “Yelbüke” ejderha anlamına gelir ve “Bükmek” kelimesinin kökenidir.
İlkel insan mantığında zaman çizgisel değil döngüseldir. Yaratılış her yıl tekrarlanır, zaman devrevi yani dönemsel ve periyodiktir. Bunu ifade eden en güzel örnek Ouroboros, yani kendi kuyruğunu ısıran ejderha ya da yılan ikonografisidir. Doğanın her yıl ölüp yeniden yaratıldığını ifade eder ve insanda öteki dünya inancının ya da ölümsüzlük isteğinin sembolüdür. Güneşin batıp yeniden doğması, mevsimlerin sürekliliği ve en önemlisi Ay’ın döngüleri, arkaik insanın bilincinde zamanın sonsuz olduğu ve büyük çevrimlerden oluştuğu düşüncesinin doğmasına neden olmuştur. Nuray Bilgili
Unknown
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder